fredag 1. februar 2019

Gamle poster på nye sider

Da gamle bloggstedet skifter og ting tar tid med å få ny side der, starter man på nytt her. Derfor kommer gamle innlegg på sidene her før nye dukker opp.

Første innleggene er fra Oktober 2016:

Who let the dogs out?

Ja, det kan man jo alltids undre seg over. For, bikkjene er ute, så noen må jo ha åpna døra og sleppi dem ut.

Denne bloggen skal handle om (wait for it!)

HUNDER!
Og deres eiere, de som elsker dem og de som hater dem (både hundene og eierene).

Alle som har hund vet at det skjer mye i denne spesielle verdenen. Det være seg man har selskapshund, driver med utstilling, lydighet, agility, redningshunder osv. Felles for de fleste hundeeiere er vel at de kan alt, vet alt, hundene går foran alt, alle som ikke liker hunder er teite, på utstilling vinner den dama med størst pupper, det er bare én rase som duger på elgjakta. And so it goes!

Inspirasjonen til bloggen og dens innlegg har jeg fått fra sidelinja, både på utstilling, lydighet, IPO mm. Det er nemlig der hundefolk samles at ting skjer.

Goooood morgen folkens!

Har du gjort som bikkja, strukket deg skikkelig etter du rulla ut av senga?

Tema i dag: cert og ck.
For de uinnvidde er dette noe man oppnår på utstilling. Ck betyr at dommeren synes hunden har alle de kvaliteter som skal til for å få tittelen champion. Cert kan man få av dommeren dersom man har fått ck. Man må ha 3 cert for å bli champion på norske utstillinger og de må være utdelt av tre forskjellige dommere. Et av disse certene skal være delt ut på rase spesial eller på utstilling i regi av Norsk kennel klubb.



For noen år tilbake var det slik at man kunne få så mange cert man klarte på så kalte "småutstillinger". Dvs at om hunden ikke hadde fått det store certet (det man får av nkk eller på spesialer slik at den var champion, eller den var under 2 år - ja, for bikkja må være over 2 år og få et cert da for at den bli champion. Innvikla saker det her), så kunne en hund ha langt over 20 cert. Alt avhengig av hvor mange utstillinger eieren valgte å trekke bikkja med på. Det så jo bra ut da, både på veggen og i annonsen for kommende valpekull eller sånn: "Fido Von Fidofidoline er tilgjengelig for avl. Han har 37 cert." Med en slik tekst så er bikkja automatisk fin (i manges hode). Og klabert, Fido er jo fin da, for, certet fikke den som ble beste hannhund og beste tispe. Disse ble som regel bir også, som betyr at de er best i rasen, altså den hunden dommeren mener er penest for dagen. (I know I know, ikke penest, mest rasetypisk. Sojjy)

Denne ordningen var jo selvsagt super for de som samler på certene. Som elsker å skryte av antal cert bikkjedyret har fått. For de som sårt trengte et cert for at bikkja skulle få tittelen champion var det ikke like kult at Fido Von Fidofidoline til stadighet var å treffe på hver eneste utstilling. Dette førte fort til at noen ikke gadd forsøke lenger å få championatet, eller de dro langt om langt og lengre enn langt på jakten etter den fantastiske rosetten.



Så skjedde det noe. Norsk kennel klubb fant ut etter et forslag fra jakthundfolket (dem som man sjelden ser på en utstilling) at reglene for å få cert skulle endres. Nå skulle en hund bare få de certene den trengte for å bli champion. Så, en hund var så kalt fullcertet om den var under 2 år og hadde fått et vanlig cert og et storcert. Da ville den ikke få flere cert før etter den hadde fylt 2 år og kunne bli champion. Det betyr at om Fido Von Fidofidoline var halvannet år gammel og hadde fått cert av nkk (Norsk kennel klubb) og fra en annen utstilling, så spilte det ingen rolle om han ble beste hannhund og best i rasen. Certet ble da delt ut til neste hund i rekka, som da hadde fått ck av dommeren.

Dette fikk noen til å rase (certsamlerene) og andre til å juble (certjakterene). Nå kunne man kjappere få dette etterlengtede certet som gjorde at bikkja ble champion. Og dermed startet krigen.


For certsamlerene mente da at dårligere bikkjer enn Fido Von Fidofidoline ble champions. Det ringet rasens kvalitet. Stygge bikkjer vant titler. Totalt uakseptabelt! Mens certjakterene, de mente at det var helt rettferdig, dommeren dømmer. Og gir dommeren ut en ck så mener dommeren at bikkja har kvalitetene tilstede for at den skal bli champion. Blir den ikke beste hannhund så er bikkja før den hakket finere, men siden da den hannhunden (jeg bruker hannhund som eksempel jeg, det samme gjelder jo for tispene og, regner med du skjønte det) alt hadde de certene den trengte for å bli champion men ikke var fylt 2 år osv, så var det neste i rekka som fikk certet. Fair i manges øyne. unfair i andres.
Spekulasjonene startet rase: Nå var det færre som ville melde på til utstilling. Nå var det mye stygge bikkjer som ville få titler. Nå ville det dukke opp oppdrettere som avlet på titler som de stygge bikkjene dems hadde fått! Det var rett og slett kriiiiiiiiise!

Ordningen har vart i to år eller der omkring. Og nå har noen slengt inn et forslag til Nkk sitt kommende represetantskapsmøte om å få tilbake den gamle ordningen. Som da betyr at folk kan samle cert igjen og andre må reise landet rundt for å få huka det til seg i jakten på championtittelen.


Så nå jubles det i en leier og grines i en annen. Endelig kan certsamlere grabbe til seg de certene de kan og slenge det på annonsene om at nå har Fido Von Fidofidoline 59 cert og skal bli pappa til kommende certsamlere med den fjonge tispa Fidoline Von Fidofidoline som har 47 cert.
Og eierene til Bare Fido pakker bilen for å reise til den ytterste nagne ø for å prøve seg på certet som gir Fido champion tittelen.
Så er det dommerene da. Disse som deler ut sløyfer og rosetter. Er det dems skyld at stygge (i følge certsamlerene) bikkjer får ck og så certet? Er dem for rundhåndet når dem gir ut disse rosa sløyfene? Eller er Bare Fido så fin så han fortjener å få certet og bli champion?



Uttalelsene fra begge leire er god underholdning. Den foregår i stor grad på det berømte Fcebook og i en gruppe der som heter Utstilling. Så har du en mening om saken, meld deg inn i gruppa og delta i de livlige diskusjoene.




Cage them up!

På ulike fora om hund florerer det av spørsmål før og rundt valpekjøp. Veldig vanlig er spørsmålet: Hva trenger jeg kjøpe inn til valpen?
Et av de mest vanlige svarene viser en skremmende trend som jeg helt ærlig trodde dagens "ungdom" var for opplyste til å følge. Dem er så i mot dyr i bur, skal ha økologiske egg, kjøtt osv, allikevel så er et av dem vanligste svarene: BUR! Du MÅ ha bur!


Hvorfor man MÅ ha bur?
Here we go: Man må ha bur for at valpen skal bli renslig, for at man skal slippe våkne opp til tiss og bæsj over alt, man må ha bur for at valpen ikke skal ødelegge noe når man må på jobb i 7-8 timer om dagen, så må valpen være i bur om natten slik at den ikke ødelegger noe og man får sin sterkt etterlengtede nattesøvn. Man må ha bur også om noen kommer på besøk som ikke liker hunder, eller det er løpetid, eller man skal vaske gulvene, eller man skal en tur i butikken, eller eller eller.
Konklusjonen: BUR MÅ MAN HA!
I alle fall i følge veldig mange hundeeiere.
Så, her henter man seg hjem en liten valp, og i stede for å gjøre det vi dreiv med in the good old days, så putter man søtingen i buret mesteparten av dagen og hele natten. Er man så frekk at man sier: "Stakkars valp" får man høre at de putter den i bur for valpens egen sikkerhet. For, ved brann vil man vite hvor valpen er. Og den kan skade seg på ting den tygger på. Og den kan bli redd av å ikke ligge i buret. Buret er hundens hule. Den er trygg der. I tillegg til at man gjerne blir bedt om å holde kjeft og ikke bry seg.


I nabolandet vårt, Sverige, der er det forbudt å ha hunder innesperret i bur! Du kan godt ha bur til valpen din, men da må du fjerne døra. Don't belive me? Sjekk det ut selv da vel. Står HER.
Mattilsynet kom for en tid tilbake ut med Tilsynsveileder Hund, hvor de bl.annet skriver om minimumsstørrelser for innendørs oppholdssted. Viser man til dette i en diskusjon om bur (dem er det mange av!) får man slengt etter seg at buret er da ikke tilholdsstedet til bikkja da! Spør man så litt naivt: Men, 8 timer mens du er på arbeide, 7-8 timer om natten, de timene du er på besøk, ute og handler osv? Det er jo over halve døgnet det. Og et sted man oppholder seg over halve døgnet er å regne som et oppholdssted. Så buret de fleste stapper bikkja si i for å gjøre hverdagen med hund lettere for en selv, det er for lite. Du finner veilederen til Mattilsynet HER.

Noe som kanskje er hakket mer skremmende enn naive valpekjøpere som hører på "mengden", er at det er flere oppdrettere der ute som sier at man må ha bur. Altså, bur er en kjekk ting det. Og man burde helt klart ha et trygt og stabilit bur i bilen. Bur som hunden kan være i ved rekonvalensbehov er også fint. Bur på utstilling. Bur er kjekt, men man skal ikke stappe bikkja si inni det halve dagen og vel så det! Når du kjøper deg en valp, så får du ta ansvaret med å oppdra den og. Lære den til å være alene hjemme. Også får du valpesikre boligen din. Må du opp om natta og lufte Fido, ja, så står du opp om natta og lufter da. Eller tror du det er innmari kult å måtte sove i eget tiss og avføring? I så fall burde du ta en reality sjekk og snakke litt med eldre på eldresenter hvor de ansatte stort sett gjør som mange bikkjeeiere: sitter på ræva og slarver!



Hvilken bleie er best?

Say what?
Skal ikke denne bloggen handle om hunder da?
Slapp off, den skal det. Og jeg vet du nå tenker og lurer på hva pokker bleier har med bikkjer å gjøre. Vel, let me tell you:
I en meget aktiv hundegruppe på Facebook spørres det ofte om hva som er den beste bleia å bruke. For mange tispeeiere putter på bikkja si ei bleie fra første dagen eieren ser en dråpe blod. Løpetid er jo noe som de fleste vet at tisper har, og da blør de. Akkurat som når damer har mensen. De blør. Og de fleste damer, dem bruker bind, eller tamponger. Tisper har blødd og vasket seg, vi eiere har vasket etter dem om det blir blodflekker noe sted. Men det var i "gode gamle dager" det, for nå så er det ikke lenger naturlig at tispa blør og vasker seg.
"Hvilken bleie er best å bruke? Kan Pampers up and go fungere om jeg klipper hull til halen? Cita har fått sin første løpetid og jeg synes blod er så uhygienisk og ekkelt. Også har jeg barn, jeg vil jo ikke at de skal se blod, eller tråkke i blod. Ææææææææsj!"







Bleie er visst et must når man har tispe. Bare noen få av oss som har misforstått og som fortsatt lar tispa vaske seg selv og som vasker etter henne om det blir blodsøl.

Joda, Up and go funker fjell det. Er sikkert super behagelig for tispa å bli tredd på en bleie. Også så hygienisk som det er da. Ingen fare for bakterieflora i det hele tatt. Det viktigste er at eier ikke ser blod. Det er jo farli' det!
Jeg må jo ikke glemme å ramse opp flere grunner til at man slenger på tispa ei bleie under løpetiden da: hun ligger i sofaen, hun sover i senga, vi har vegg til vegg teppe, vi har teppe under stuebordet/spisebordet også er jeg ikke så flink til å vaske. Helt fair unnskyldninger til å frata hunden en del av det naturlige livet det. Like fair og greit som å slenge bikkja i bur fordi man ikke gidder trene den til å være alene hjemme, stå opp for å lufte den osv. Ja, det jeg skrev om i forrige innlegg.
Og handelsstanden, de tjener jo fett på fenomenet tispetruser. Du får dem i alle farger og fasonger, tilpasset en hver hund - liten som stor. Er det ikke fantastisk dere? Alt man får slik at hverdagen med hund blir enklest mulig for hundeeieren. Ørjan Burøe skrev et innlegg i 2015 hvor han spør hvorfor i *pip* folk har hund. Han tar opp et par ok poeng, men glemte bur og bleier, og bellyband (kommer eget innlegg om det en dag det regner ute). Du kan lese innlegget hans HER







Så søt Fidoline vil bli med en slik på stussen. Også slipper jeg det uhygieniske blodet som er så ekkelt.
Så søt Fidoline vil bli med en slik på stussen. Også slipper jeg det uhygieniske blodet som er så ekkelt.

Om du ikke tåler blod, hvorfor skaffa du deg egentlig tispe?
Aha, fordi hannhunder pisser over alt. Sånn var det ja. Glemte det jeg.




I'm sorry!

Har tenkt litt på hundeeiere og unnskyldninger, så derfor tenkte jeg skrive noen ord om det. Jeg legger nemlig merke til at de aller fleste hundeeiere har unnskyldning for noe. Enten det er burbruk, bellyband (det kommer det kommer), bleier på tispa, ha bikkja løs, ikke plukke opp og masse masse mer.
Altså, det er helt kurant å kunne forklare hvorfor man tar de valg man tar, men for God sake: Be honest! For spør du noen hvorfor de har bikkja i bur hele dagen og hele natta, så hoster de opp: "For hundens sikkerhet."


Ja, for hunden er så trygg i sin "lille hule", som burbrukere så fint kaller investeringen de pusher bikkja si i fra den kommer hjem fra oppdretter og hvor den tilbringer halve livet sitt. Det er et fåtall hundeeiere som har sagt rett ut at de bruker bur fordi de ikke gidder tørke piss og dritt etter valpen om morgenen. Eller at de ikke gidder komme hjem til ødelagt sofa og at de ikke gidder sikre ting slik at bikkja ikke kommer til.  Stort sett er det: Valpen kan sette noe i halsen, den kan hoppe ned fra sofaryggen og knuse alle bein i kroppen (gjelder småbikkjer), den kan tygge på ledninger, blir det brann så vet vi hvor hunden er, den EEEEELSKER hulen sin. Har bikkja noe valg? Om den er så innmari glad i hulen sin som du sier, ta av døra da!
Fra 1 April til og med 20 August er det båndtvang. Det betyr at hunden skal holdes i fysisk bånd. Det spille ringen rolle om Fido er quadruppel lydighetschampion eller er verdens snilleste lille voffselofs. Den skal holdes i bånd! Det er heller ingen gyldig grunn å slippe løs bikkjerakkelet fordi katter gjør skade på fauna og driter over alt. Vi har en lov som klart sier at bikkjer skal holdes i bånd.
Samme greia er det med lufting av bikkjer i barnehager og skolegårder. Jepp, kjekt med inngjerding, da vet du hvor hunden er, men det er ikke lov å lufte bikkja di på kjerkegårder, i skolegårder og i barnehager. Igjen, det er totalt uvesentlig om katter driter i sandkassa i barnehagen og du plukker opp etter kjøteren din. Det er ikke lov å lufte dem der!


"Jeg skulle bare". Hvor mange ganger har vi ikke hørt den da folkens? Om hundeeiere som binder bikkja si rett utenfor inngangen til polet, kiosken, bingo-sjappa ol. Det er heller ikke lov. Allikevel ser jeg nesten daglig folk som plasserer hunden rett ved inngangen til et sted hvor det passerer drøssevis av folk. Sier man noe til eieren om at det ikke er lov, at bikkja plaget forbipasserende, at den gneldrer noe inn i granbarkebilleskogen og litt til, ja, da kommer det: "Skulle bare".
"Hei du, du må plukke opp etter hunden din."
Enten løper de av gårde som om de har fanden selv i helene. Eller så rødmer de og stammer frem "har glemt pose", og takker uten å se deg i øya når du overrekker dem en pose som de kan bruke. Uhell kan skje, man kan faktisk glemme pose. Har klart det selv jeg. Men da jeg fant det ut, før bikkja hadde tenkt på å gjøre fra seg en gang, spurte jeg hundeeiere jeg traff på min vei om de hadde en pose jeg kunne få. Jeg synes nemlig det er skikkelig flaut å stå der når bikkja har lagt fra seg en kabel også har jeg ikke pose. Det har skjedd meg én gang, og jeg trodde jeg skulle dø på meg. Heldigvis kom en fyr med en liten pose fra apoteket som han donerte til meg. Derfor sørger jeg for å ha lommer og vesker fulle av poser. Så da jeg en vakker dag (var i sommer faktisk, strålende sol og greier) fant ut at lomma var tom og veska lå igjen på stuebordet, da piplet svetten frem i panna mi og jeg merket pulsen stige. Ble god treningsøkt av den turen.


Hvor var jeg? Jo, disse posene som folk glemmer ja. De fleste glememr faktisk, men det er veldig mange unnasluntrere. Man ser det gjerne på våren, når snøen smelter. Og selvsagt har alle en unnskyldning for å ikke plukke opp: "Det er ikke søppelkasser i nærheten og da er det bedre jeg lar dritten ligge enn å slenge fra meg posen i grøfta." Are you kidding me? Du kaster ikke posen i grøfta. Du plukker opp dritten, knyter igjen posen og trekker den med deg til du finner en søppelkasse du kan kaste den i! "Ja, men fikk kjeft av noen her da, som ikke ville ha posen min i kassa si, så da gidder jeg ikke plukke opp når folk er sååååå teite". Seriøst? "Katter driter over alt, jeg så en unge som bæsja på stranda, hvorfor skal jeg plukke opp etter bikkja mi da?"


"Hvorfor trer du på bikkja di bleie når den har løpetid?"
-For ikke så mange tiår siden var alle hunder ute, nå er de familiehunder.
Jeg lar den stå til ettertanke.
Vi har også denne da, den er ganske artig den og: "Har hannhund også, så da må jeg ha bleie på tispa ellers blir det valper".
Det er kanskje en av grunnene til at det er så mange blandingsbikkjer ute på finn.no? Fordi enkelte hundeeiere bruker Up and Go som prevensjon for tispa. Just saying.
Artig er også disse som trekker med seg Fido inni  butikken. De putter hunden i handlevognen, eller har den i en fancy veske. Skulle man komme til å si at dette ikke er lov (for det er ikke lov å ha med bikkja inn i matbutikker med unntak av førerhunder), så kjenner de i alle fall loven om at man ikke får sette fra seg bikkja utenfor butikken. I tillegg til at den kan bli stjålet om de etterlater den utenfor. Og den er så liten, den sitter nå bare i veska da. Og folk drar med seg mere smitte inn enn lille Fidovoffsen. Og barn! Barna! De er skitne og de tar på ting. De er verre enn byllepesten! Så ikke klag på at jeg har med meg snuskelusken min inn på Kiwi når jeg skal handle mat!


Blir omtrent samme regla når man sier til folk som putter bikkja si i setet på bussen eller toget at disse er forbeholdt folk. Vel, de har betalt billett for hunden de, så  den skal sitte i setet! Og den skitner ikke til, slik barn gjør. Barn barn barn!
Har dere lagt merke til at mange hundeeiere rettferdiggjør mye de tillater at hundene deres gjør fordi barn (og katter faktisk) gjør det samme eller er verre? Følg med, så legger du nok merke til det. Tips til steder å lete: Hundegrupper på Facebook, spesielt disse med flere hundre medlemmer.
En annen ting er disse som drar til syden og trekker med seg en gatehund hjem fra ferien. Den var så søt og den hadde det så forferdelig der så jeg reddet den. Fint det, men, nevner man smittefare, så kommer det en lang tirade om alt som er gjort og sjekket. Når man så viser til artikler hvor det står at det er funnet smitte hos importerte gatehunder, da gjelder det så visst ikke deres hund! Og tenk på all smitte som flyktningene drar med seg!?!? Ja, den er helt innafor. Å rettferdiggjøre at man bevisst risikerer å smitte nabolagets hunder og unger fordi man falt for en st hund på gata i Spania fordi folk som flykter for livet kan ha smitte.



Derfor putter man bleier på Fidoline







Siden damer bruker bind og tamponger er det helt innafor å putte up and go på Fidoline. Thank you so much for at du beviser hva jeg mener, s :-D


Søndagsymse

"Når blir valpen renslig egentlig?" Hvor ofte har jeg ikke lest det spørsmålet diverse steder på nett? Setter ikke folk seg inn i hva det vil si å anskaffe seg en valp? Pr i dag er info om hund og hundehold, trening og renslighetstrening så lett tilgjengelig at en hver burde ha fått det med seg. Var litt mer komplisert i gamle dager, da måtte man på biblioteket for å låne en bok, eller man lærte av gode erfarne oppdrettere. Noe som jeg vet mange valpekjøpere gjør i dag også, men når oppdrettere har huset fult av kladder, så skjønner jeg jo at valpekjøpere spammer hundegrupper med spørsmål om når nusseplutte valpen slutter tisse inne.


I en hundegruppe nå er det postet et bilde av treningsbrett for valper. Kort fortalt er det en brettlignende tingest som man legger kladder på. Der skal valpen vennes til å gjøre fra seg, og så skal man vel flytte den nærmere døra eller noe sånn. Du vet, den typiske "avis-metoden". Men denne fungerer også som en kasse for hund. Og praktisk når man ikke orker (les: gidder) løfte valpen ut etter mat, lek og søvn.
På spørsmål om noen visste hva det var, svarer en at h*n tror det er vanlig for valper av små rase. De er ikke så flinke som store raser til å holde seg. En sannhet med modifikasjoner det der, for, naturligvis er blæra på en liten hund mindre enn hos en stor, derfor må små hunder gjerne oftere ut enn de store, spesielt når de er valper.


Sånn ellers er kommentarene rundt dette brettet ganske greie, og en oppdretter forteller at h*n bruker kladder frem til valpene er nådd en viss alder, da er det bare å ta bena fatt å løpe ut etter mat, søvn, lek ol. Bra! Det er slik det skal være. Og det hjelper valpekjøper godt på vei med renslighetstrening når valpen kommer hjem, vel og merke om valpekjøper følger opp den gode jobben oppdretter har lagt i treningen.
Men så har vi en som kan fortelle at hos oppdretteren de fikk hunden fra, var det kladder ovr alt. Hunden var ikke renslig da den kom til dem 13 mnd gammel!!!! En slik oppdretter hadde jeg ikke kjøpt valp fra, om enn annen enn for å redde hunden fra oppdretteren da.
Jeg har vært hos oppdrettere som har flere kull på en gang og som har gulvene fulle av kladder og aviser. Selv de voksne hundene benytter seg av disse, du skjønner, det er så slitsomt å måtte gå ut og lufte hele tiden. Og jeg har jo så mange hunder.


Det falt deg ikke inn at du har et par hunder for mye eller?
Når det er for slitsomt å lufte alle, for slitsomt å ta valpene, når man stabler hunder i bur (og jeg mener bokstavlig stabler for noen har bur oppå hverandre for å få plass til alle "hulene" til hundene), og slenger aviser over alt. Vaskebøtta står fremme konstant! Ikke lukter det spesielt godt inne hos slike oppdrettere heller. En lett blanding av grønnsåpevann, tiss og bæsj, i tillegg til hund. Ofte er disse oppdretterene storforbrukere av nikotin også, så man kan slenge på en eim av gammal røyklukt. Og fra disse kjøper folk valp.
Ja, må jo ikke glemme det da, at de kjøper valp fra disse, så drar de hjem, kaster seg over sosiale medier på nettet og utbroderer om hvor forferdelig det så ut hos oppdretter. Både så ut og luktet. Og hundene var møkkete og stinket. Allikevel velger man å kjøpe valp fra dem. Logikken? Den mistet man kanskje i alt rotet hos oppdretter.
Kom forresten over et innlegg i en hundegruppe hvor noen lurte på om det var ok å kjøpe valp når man jobbet som baker og gikk på jobb kl 1 om natta og var ferdig klokka 12 dagen etter. Personen spurte i alle fall FØR h*n skaffet seg valp da. Selv om jeg tror logikken og sunn fornuft ble borte et sted på vei til jobb, eller kanskje ligger i en bolle i kakedisken. "Sånn Fido, her er ditt nye hjem, nå må du være flink valp å vente til jeg kommer hjem om 11++ timer."


Litt tilbake til disse kladdene. Overhørte en samtale på utstilling for en tid tilbake. En oppdretter hadde kjørt langt og lengre enn langt for å komme seg til utstillingen (certsamler). Dette imponerte et par andre utstillere rundt ringen. Så flink, så mange timer i bil, og hvor mange stopp hadde du på veien for å lufte hundene? "Stopp? Ett hvor jeg måtte tisse, ellers kjørte jeg straka vegen!" Men hva med hundene da, måtte ikke de ut og lufte seg? "Putta kladd i buret så de kunne bimmelimme og bommelomme der om de måtte på do. Måtte vaske et par av dem i dag tidlig da men det gikk bra."


Klippe klippe klippe

Hos enkelte hunderaser er det fortsatt greit i enkelte land å klippe hale og ører, eller kupere, som det så fint heter. Det er vanlig på raser som Dobermann, dogo og presa canario, cane corso m.fler. Kupering av ører forbudt i 1954. Halekupering fikk man slutt på i 1988. For noen år tilbake ble det forbudt å delta på utstilling og andre prøver i regi av Norsk kennel klubb for kuperte hunder. Årsaken til forbudet er at man mener det å kutte av og klippe til kroppsdeler på hunder bryter med dyrevelferdsloven.



Fler og fler land får forbud mot kupering. Enkelte synes det er trist, for de foretrekker hunder med kuperte ører og avkuttet hale. Årsaken? Jo, det henger litt igjen fra ramaskriket som kom i 1988 og i noen år fremover, at hundene ville skade halen sin om den ikke var avklippet. Jakthunder som vorsteher ville ikke klare løpe i skogen uten at halen knakk. Og tenk så upraktisk å ha en rottweiler i hus hvor halen var av den lengde den skal ha da. Da ville jo alt på bordet bli revet ned, i tillegg ville hunden slå halen sin til blods ved logring.


Da slike ting ikke lenger nyttet å bruke som unnskyldning, ble det mer og mer "greit" at man ikke fikk amputere halen på hunder. Men for de som virkelig var motstandere av bedre dyrevelferd for hundene, var import en kjekk ting. Og slik var det i lang tid, helt til forbudet mot å delta på diverse konkurranser ol med kuperte hunder kom. Da måtte disse som mente at kupering var et must for at hunden skulle fungere som den skulle finne nyte måter å tenke på. Det å si man trengte nytt blod i avlen var helt innafor, og man kunne skylde på at oppdretter automatisk kuperte haler og ører. Etter hvert når det ble forbudt i flere og flere land, samt oppdrettere fint kunne la være å kupere så lenge man hadde valgt og betalt valpen, da var det ikke igjen noen "legale" unnskyldninger.


Det er noen som sier at det er rasens standard, at den skal ha klippede ører og kort hale. Ja, det står visst så i enkelte rasestandarder enda, ikke at de nødvendigvis skal ha kuperte ører og haler, men, at de ofte har det. Rasestandarden for et par raser er endret i den siste tiden, kupering er ikke lenger ok. RAMASKRIK! Det ødelegger nemlig hunderase og dens helhets-uttrykk.
Pr i dag er det i hovedsak dobermann, cane corso og dogo og presa canario som importeres kupert. Og det er mange av dem. Bare å ta en titt på diverse hundefora på Facebook. De legger ut bilder av sine hunder, stolte som noen haner viser de frem hunder som har fått ører og haler kuttet av. Og folk skryter. Så pen, så fin, så vakker. Jo visst. Pene hunder, men, hvorfor er det greit å støtte opp under dyreplageri? For, det er ikke greit å kupere hunder. Det er forbudt i Norge og flere andre land av en grunn. Det medfører smerte for hunden, selv om de som støtter lemlestingen sier at hundene ikke merker noen ting. Greit, la oss bedøve deg og klippe litt av ørene dine så kan du fortelle oss om du merker noe i ettertid.


Man kan bare håpe det blir total forbud verden over å lemleste hunder for eiers skyld. For, det er eneste grunnen til at kupering skjer: eier synes det er pent. Det har ingen helsemessige årsaker for hunden. Tvert i mot. Man risikerer å avle på en hund som har haleknekk, men, denne ser man ikke pga at halen er vekke. Men det betyr ikke at ikke haleknekken vil gjøre seg gjeldende i avl. For de som vet litt om det er halen en forlengelse av ryggraden, og, en knekk er arvelig. Tar man dette videre i avlen så risikerer man at man får knekk/sammenvoksning på ryggraden. Noe som vil kunne føre til store smerter for hunden.


Jeg får innrømme at jeg en gang syntes kuperte hunder var flotte å se på. De skilte seg ut, og på utstilling med dobermann hvor det deltok et par helkuperte (øre og halekupert) hunder, så var disse majestetiske å se til. De var nesten magiske. Men det gikk over da jeg skjønte hva kupering innebar av smerte for hunden. Nå ser jeg på det som dyreplageri og forstår ikke hvorfor så mange velger støtte lemlestelse av hunder ved å kjøpe seg hunder fra oppdrettere som kuperer.
Så tenk litt over det neste gang du kommenterer bilde av en kupert hund, at du faktisk da støtter dyreplageri. Det hjelper ikke at du selv aldri ville kjøpt en hund som var kupert, for du gir ditt samtykke til denne mishandlingen når du sier du synes hunden fin. Sad but true.

Årets Julegave 2016

Og hva er så en Mingehund, lurer du kanskje på?

Vel, en Mingehund er en blanding som er laget på stedet Minge i Sarpsborg, en by i Østfold fylke. Blandingen består i følge oppdretter av følgende raser:
Mor: Labrador, Pointer, Boarder Collie, CockerSpaniel og Gordon Setter
Far: Schæfer


Oppdretter skriver følgende i sin annonse: Det er nå 16 år siden vi flytta inn med den første hunden vår, som skulle bli stammora til Mingehundene. Det er blitt en del valpekull gjennom årene, og de valpene vi har i dag er 5. generasjon av egne blandingsbikkjer.

Så det skal han ha, han juger ikke på seg at det er noen ny rasehund, skriver rett ut at det er blandingsbikkjer. Oppdretter slenger så på historien, fra den første bikkja som da ble stammor til kjøterene de selger for den nette pris av 11500,- De er også leveringsklare til jul, så kos. Kanksje noen glade barn kan pakke opp en eske med stor sløyfe utenpå og inni er det en ekte Mingehund.
Hunden på bildet her er en golden retriever og har ikkenoe med Mingehundene å gjøre

Det er i følge oppdretter Sabrina som er mor til dette kullet. Far er sjarmøren Wito, som de kjøpte i fjor. Wito er så vidt 2 år gammel, men alt i fjor falt Sabrina for hans sjarm og det kom valper til verden. Så dette er altså Sabrina og Witos andre valpekull. Det er jo koselig når hunder faller for hverandre og lager kjærlighetsbarn sammen. Wito er til og med renraset schæfer. Vi får gå ut i fra at han er røntget og at alt er i orden. Det samme med mor også, eller er det slik at blandingshunder ikke får arvelige sykdommer? At de alltid er sunnere, friskere og lydigere enn renrasede. Så, Sabrina må da i så fall være friskere enn Wito. Betyr det da at Wito er syk eller at Sabrina er superduper frisk?


Nei, nå klarte jeg forvirre meg selv et øyeblikk her. Men det gikk fort over. Back on track.
For diskusjonen er jo bestandig der: Er blandingshunder sunnere og friskere enn renrasede hunder? Slipper man arvelige sykdommer og defekter om man blander labrador med puddel, selv om det er sykdom hos begge raser? Blir en hund automatisk bedre om den kalles ett eller annet med doodle?  Eller, nå har de jo fått et nytt fancy navn, disse labrador/puddel-blandingene: Australsk cobber dog. De kommer forresten med fancy stamtavle og en kontrakt som er langt om et vondt år. Men, det tror jeg ikke Mingehundene kommer med altså. Står ikke noe om det i annonsen. Står de blir vaksinert, får markkur og blir chippet. Og det er jo bra da. For, er ikke alle blandingshundoppdrettere som tar seg bryet med å vaksinere og chippe valpene. Så det skal Mingefyren ha. Han selger dem også billigere enn oppdrettere av de røytefrie, ferdig renslige og lydige, allergivennlige, ikke jaktende og sølehoppende australske cobber dogene.


Og når jeg tenker etter, så er det jo veldig billig. 11500,- for en Mingehund som består av 6 raser. Det er 1916,666666 osv kr pr rase det. Faktisk veldig billig, når man tenker på at en australsk cobber dog koster 18000,-. Det er 9000,- pr rase det. Og enda verre er det jo med en renraset hund da. F.eks pomeranian til 20000,- Det er dyrt det, er jo bare én rase.
Så, 11500,- er ikke ille for en Mingehund. Den har faktisk også boarder collie i seg. Jeg kjenner ikke helt til den rasen, men er vel en collie-type, kanskje noe ala border eller bearded? Eller kanskje boarder collie er en blanding av border og bearded? Who knows?
I alle fall folkens: Mingehunden må være den perfekte julegaven.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Eit fett eller ikkje?

So, på mine veier på det store internett kom jeg over et bilde som nå deles i diverse grupper på sosiale medier nå. Bildet viser vinnere fra...